Vioara, regina instrumentelor
Primele atestări și descrieri explicite ale viorii, așa cum știm astăzi, datează din secolul al XVI-lea, din nordul Italiei. Deși cel mai mic instrument cu coarde și arcuș, vioara genrează cele mai înalte sunete și impresionează cele mai largi audiențe.
Dintre toate viorile, Stradivarius rămâne cea mai cunoscută marcă de viori din lume. Faimosul lutier italian din Cremona, Antonio Stradivarius, a realizat în atelierul familiei numeroase viori, între 1644-1737. Considerate cele mai bune instrumente realizate vreodată, deosebit de apreciate și extrem de valoroase, doar circa 600 dintre acestea au supraviețuit până în zilele noastre. Cea mai scumpă vioară din lume este în acest moment Messiah Stradivarius 1716. Estimată la circa 20 milioane USD și practic neutilizată de 300 de ani, aceasta este expusă la Ashmolean Museum din Oxford, Anglia. Vioara Stradivarius Lady Blunt din 1721 este, pe de altă parte, vioară Stradivarius care a avut cel mai ridicat preț la tranzacționare: în 2011, a fost achiziționată cu aproape 16 milioane de dolari și este dată în utilizare pe viață.
Piese de muzeu sau instrumente care oferă magie în săli de concerte din întreaga lume, viorile Stradivarius fac senzație oriunde și oricum!
Miercuri, 24 august 2022, ora 19:30, vom avea enorma bucurie și ocazia deosebită de a asculta o vioară Stradivarius în Sala Mare a Ateneului Român!
Alexander Sitkovetsky s-a născut într-o familie cu o solidă tradiţie muzicală și și-a făcut debutul într-un concert la vârsta de opt ani și când a și început studiile la Școala Menuhin. De-a lungul anilor de școală Lordul Yehudi Menuhin a fost inspiratorul său, împreună cu care, sau sub bagheta căruia a și interpretat numeroase piese muzicale. A fost apoi invitat ca solist de către prestigioase filarmonici din Olanda, Anglia, Germania, Franţa, Belgia, Suedia, Rusia, Lituania, Polonia, Bolivia, Australia, colaborând cu mari dirijori ca Mark Elder, Yakov Kreizberg, Dmitry Sitkovetsky, Denis Russel Davies, Andrew Sewell, Alexander Dimitriev, Mark Soustrot, Julia Jones, Michel Tabachnik, George Hanson și Joseph Swensen Thisseason.
În 2011 a obţinut premiul întâi la concursul internaţional „Premio Trio di Trieste” în duet cu pianista Wu Qian, cu care a efectuat apoi un turneu de douăzeci de concerte în Italia și un recital la Carnegie Hall. Este membru al prestigioasei „Chamber Music Society” de la Lincoln Centre din New York. A fondat orchestra de cameră „Sitkovetsky Piano Trio” împreună cu pianista Wu Qian și violoncelistul Leonard Elschenbroich, cu care a câștigat mai multe premii și a susţinut recitaluri în diverse săli de concert ca „Frankfurt Alte Oper”, „Concertgebouw” din Amsterdam și „Wigmore Hall” din Londra.
Din anul 2012 s-a alăturat unui cvartet de coarde împreună cu Julia Fischer, cu care susţine concerte anuale în cele mai prestigioase locaţii din Europa. A cântat împreună cu artiști precum: Janine Jansen, Maxim Rysanov, Alexander Chaushian, Misha Maisky, Natalie Clein, Eric Le Sage, Polina Leschenko, Julian Rachlin, Boris Brovtsin și mulţi alţii. Participă regulat în concerte cu ansamblurile Razumovsky și RARO.
Astăzi Alexander Sitkovetsky este unul dintre cei mai renumiți violoniști-dirijori la nivel mondial. Este beneficiar al Programului Bowers și cântă la vioara „Parera” Antonio Stradivarius din 1679, care i-a fost cu generozitate încredințată de Beare’s International Violin Society.
Biletele sunt disponibile online, dar și la Casa de Bilete a festivalului, deschisă la Ateneul Român, Str. Benjamin Franklin 1-3, de luni până vineri, între 14:00-19:00.
Vă așteptăm cu drag!