Viorile lui Enescu la Ateneul Român!
Pe 2 august, ora 19:30, la Ateneul Român: Recital “De la Mozart la Piazzola” cu Constantin Sandu la pian, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru – vioară. Gabriel Croitoru va cânta pe vioara Guarnieri del Gesù – „Catedrala”, fabricată de lutierul cremonez Joseph Guarnerius în anul 1731, iar Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, creată special pentru George Enescu.
Pe 2 august, ora 19:30, la Ateneul Român va avea loc unul dintre recitalurile mult-așteptate ale Festivalului Vară Magică: De la Mozart la Piazzola cu Constantin Sandu la pian, Gabriel Croitoru și Simina Croitoru – vioară.
Pentru această seară, artiștii au pregătit un repertoriu care impresionează deopotrivă prin eleganță și vivacitate: Mozart, Piazzola, Chopin, Villoldo…
Arta interpretativă a pianistului Constantin Sandu s-a cristalizat sub îndrumarea maeştrilor săi Sonia Rătescu, Constantin Niţu, Constantin Ionescu-Vovu şi a altor presonalităţi marcante – Sequeira Costa, Dimitri Başkirov, Helena Sá e Costa şi Tania Achot. Personalitatea să artistică îmbină rigoarea şi respectul pentru textul muzical cu o sensibilitate poetică şi o imaginaţie sonoră fascinante.
Este laureat al Concursurilor Internaţionale de la Senigallia, Viotti-Valsesia, Paloma O’Sheâ – Santander, Epinal, Maria Canals – Barcelona şi a cântat în prestigioase Festivaluri Internaţionale (George Enescu – Bucureşti, Chopin – Paris, Santander, Festival de primavera – Sevilla, Ayamonte, Internaționale Trossinger Tastentage, Muziksev – Izmir, Aveiro, Figueira da Foz, Espinho, Guimarães, etc.).
Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia, a fost solistul unor importante orchestre europene, că Arthur Rubinstein din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Kiev, Filarmonica Naţională a Moldovei, Orchestra Naţională din Porto şi a cântat sub bagheta unor remarcabili dirijori: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emanuel Elenescu, Petre Sbârcea, Ludovic Bacs, Ilya Stupel, Thomas Koncz, Victor Dubrovski, Emil Haciaturian, Meir Minsky, Mark Stephenson, Heribert Beissel, Ivan Parik, Marc Tardue, Johen Wehner, Robert E. Luther, Didier Benetti, Piero Bellugi, Rinaldo Muratori, Daisuke Soga, etc.
Cu peste 1.000 de apariții scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezență în viată muzicală, în tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică București.
Dinamismul și elocvența interpretărilor sale au putut fi constatate de public în concerte și recitaluri susținute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România și pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a apărut ca solist în compania unor orchestre de mare notorietate internațională: London Royal Philharmonic, „Gewandhaus Orcheter” Leipzig, Orchestra de cameră „Regina Sofia” Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony.
Din anul 2006, a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică București, avându-l ca îndrumator pe Prof. Univ. dr. Octavian Lazăr Cosma, cu teza „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”, iar din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosință și cânta pe o vioară construităde celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparținut lui George Enescu.
Simina Croitoru, violonistă câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale de muzică clasică, a susținut primul său concert cu orchestra la vârsta de 8 ani, pe scenă de concert a Sălii Radio din Bucureşti, alături de Andrei Dinescu, sub bagheta dirijorului MădălinVoicu.
Pe parcursul anilor, a câștigat importante premii la competiții naționale și internaționale și a susținut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din țară, dar și alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc.), prezentând în același timp recitaluri, atât pe scene românești cât și internaționale. Prestațiile ei artistice cuceresc publicul prin bogăția expresivă, prin strălucirea, aplombul și pasiunea lor. De asemenea, a colaborat în concerte camerale, cu muzicieni remarcabili, cum ar fi Valentin Gheorghiu, Mihai Ungureanu, Horia Mihail, Cvartetul Transilvan, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru sau Marin Cazacu.
Un plus al acestei seri, care desigur merită o mențiune distinctă, constă în prezența pe scena Ateneului a două dintre viorile care au aparținut lui George Enescu, bunuri culturale de patrimoniu, clasate la categoria Tezaur, și care se află în prezent în administrarea Muzeului Naţional “George Enescu”.
Astfel, Gabriel Croitoru va cânta pe vioara Guarnieri del Gesù – „Catedrala”, fabricată de lutierul cremonez Joseph Guarnerius în anul 1731, iar Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită ”modelul George Enescu” sau ”vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile și formatul mâinii stângi a compozitorului. Vioara poartă inscripția Modèle que j’ai créé specialement pour Georges Enesco, grand artiste.
Vioara Guarneri, este numită și Catedrala pentru acordurile sale impunătoare, datează din 1731, purtând semnătură artistului Giuseppe Guarnieri, unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivarius. Viorile Guarnieri au fost realizate în secolele XVI-XVII de o familie de lutieri, Guarnieri, din Cremona. Cel mai cunoscut dintre lutierii familiei este Giuseppe Antonio Guarnieri, cunoscut că Giuseppe del Gesu (1698 – 1744), considerat cel mai bun lutier italian, după Antonio Stradivari.
Ultimele bilete pentru acest recital simfonic, cât și pentru restul concertelor din Festivalul Internațional Vară Magică sunt disponibile online pe bilete.ro și la Casă de Bilete deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 15:00-20:00.