Când muzica vindecă
Miercuri 27 iulie 2022, ora 19:30, în cadrul Festivalului Vară Magică, pe scena Ateneului Român vom avea deosebita plăcere de a ne întâlni cu New Hope Orchestra, solist și dirijor Octavian Lup, unul dintre cei mai mari violoncelist al scenei internațională, alături de Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Internațional George Enescu.
Programul serii promite să fie cu adevărat magic: Concertul pentru violoncel și orchestră nr.2 Haydn, Simfonia nr. 40 de Mozart și un periplu prin Anotimpurile lui Vivaldi și Piazzola pentru vioară și orchestră.
Pentru New Hope Orchestra, muzica înseamnă pasiune, iubire pentru semeni și bucuria cântatului împreună, împletite cu excelența. Muzica adevărată este vie și eternă… Ea este forța care definește personalitatea fiecărui muzician al orchestrei New Hope. Tinerii interpreți, selectați riguros, sunt membrii în cele mai importante orchestre din țară: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Română de tineret etc.. Făcând front comun în formarea unui grup unit și omogen, artiștii au un singur țel: prin actul interpretativ să pătrundă în cele mai profunde tărâmuri ale conștiinței și sufletului uman, lăsând acolo… SPERANȚĂ! Experiențele concertelor din cadrul proiectului New Hope, sunt o vie mărturie că muzica ridică, muzica înalță, MUZICA VINDECĂ!
Creat în 2018 la inițiativa violoncelistului Octavian Lup, New Hope a devenit un ansamblu sonor în peisajul muzical atât prin calitatea membrilor săi cât mai ales prin natura proiectelor desfășurate. Este probabil singura orchestră a lumii formată din elite muzicale, care concertează regulat în spitalele din România, ducând acolo emoția și puternicul mesaj de empatie, redate prin sunete. De-a lungul scurtei perioade de la înființare, a concertat chiar și în perioada pandemică la Spitalul Clinic Municipal Cluj Napoca, Institutul Fundeni București, Spitalul Matei Balș București, Spitalul Marius Nasta București, Spitalul de Urgență Cluj Napoca, Spitalul de Urgență Bistrița etc. De asemenea, a concertat pe 27 Martie la Ateneul Roman in compania lui Alexandru Tomescu si Elisabeth Sombart într-un concert extraordinar care a adunat un public format din Refugiați Ucraineni, Medici, vârstnici de la Casa Hospice, si deținuți din penitenciare. New Hope susține cu tărie ca arta este cea mai importantă unealta de comunicare si redresare socială, de care lumea are atâta nevoie azi.
Octavian Lup este unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală, și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la Conservatorul Superior Național de Muzică din Paris.
Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român. A obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.
A început să studieze vioara la vârsta de șapte ani, în orașul său natal (Brașov, România). La începutul educației sale muzicale, Valentin Șerban a luat lecții și a participat la masterclassuri cu violoniști precum Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Maestro Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski, Maestro Ilarion Ionescu-Galaţi, Silvia Marcovici, Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Adam Han-Gorski, Arlette Bonamy, Alexandru Tomescu.
Cum ar putea, cu aceste premize, să fie altfel decât magică seara de 27 iulie?
Biletele sunt disponibile prin parteneri bilete.ro și myticket.ro, dar și la Casa de Bilete a festivalului, deschisă la Ateneul Român, Str. Benjamin Franklin 1-3, de luni până vineri, între 14:00-19:00.
Vă așteptăm!